Afrika koşullarında M-Çiçeği virüsünün hayvanlardan insana bulaşı, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas veya ısırık yoluyla meydana gelebilir. Afrika’da; ip sincapları, ağaç sincapları, Gambiya keseli sıçanları, fındık fareleri, farklı maymun türleri ve diğerleri dahil olmak üzere birçok hayvanda M-Çiçeği virüsü enfeksiyonunun kanıtları bulunmuştur.
Maymunlar ve insanlar tesadüfi konaklardır. M-Çiçeğinin doğal rezervuarı henüz tanımlanmamıştır, ancak büyük olasılıkla kemirgenler rol oynamaktadır.
Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer ürünlerini yemek hastalığın bulaşı için olası bir risk faktörüdür.
Enfekte hayvan tarafından ısırılma, cilt bütünlüğünün bozulduğu yaralanmalar bulaş açısından risklidir. Enfeksiyonun daha yoğun olduğu Batı ve Orta Afrika’da ormanlık alanlarda veya yakınında yaşayan insanlar, enfekte hayvanlara dolaylı olarak da maruz kalabilir.
İnsandan insana bulaşmada uzun süreli yakın ten tene temas önemlidir. Enfekte kişinin sekresyonları (cinsel çıktılar dahil) ile direkt temas (lezyonlarla temas edecek şekilde sarılma, masaj, cinsel temas gibi), cilt lezyonları ile bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla (göz, burun, ağız mukozaları gibi) doğrudan temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından kontamine olmuş nesnelerle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temas diğer bulaş yollarıdır. Bu tür temas genel olarak aynı evi paylaşan kişilerde, kapalı ortamlarda çok uzun süre yakın mesafede bulunanlarda ve enfekte kişiyle kişisel koruyucu ekipman kullanmadan temas eden sağlık çalışanlarında risk oluşturur.
Enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçiş vaka sunumu şeklinde bildirilmiştir. Bu durumda doğumda ve doğumdan hemen sonra yenidoğanda doğuştan M-Çiçeği bulguları olabilir. Annede aktif enfeksiyon varlığında yenidoğan bebeğe yakın temas ile de geçiş olabilir.
Bugüne kadar bildirilmiş en uzun bulaşma zinciri altı-dokuz kişidir.
Maymun Çiçeği (MPOX) Hastalığı Rehberi içeriklerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Maymun Çiçeği (MPOX) Hastalığı Rehberi: Hastalık Hakkında Genel Bilgi
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Hastalığa Giriş
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Hastalığın Mikrobiyolojisi
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Salgınlar
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Bulaş Yolu
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Belirti ve Bulgular
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: OLASI VAKA Tanımı ve Yapılması Gerekenler
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: KESİN VAKA Tanımı ve Yapılması Gerekenler
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Vaka Temaslısına Yapılması Gerekenler
Maymun Çiçeği Hastalığı Rehberi: Tanı