Merhabalar sevgili okurlar,
Bugün sizlere sağlık yaşama ve sağlıklı yaşlanma için yeni bir alternatif terapi yöntemi olan orman banyosundan bahsetmeye çalışacağım. Şimdiden tüm okurlara keyifli okumalar dilerim.
Günlük yaşamın koşuşturması içerisinde savrulup giderken kendimizle baş başa kalabildiğimiz ya da kendimizi dinleyebildiğimiz zamanlar oldukça az değil mi?
Peki kendimizi yenilemeden, deşarj olmadan hayata, iş yaşamına devam etmemiz hele ki beton yığınlarının arasında sizce ne kadar doğru?
Hem kendimizden hem de işten alacağımız verim sizce de düşük olmuyor mu?
Sağlıklı yaşama kavramı bu noktada önemli bir yer bulurken araştırmalar doğada bulunmanın, temiz hava ile temas etmenin stres ve kaygıyı azalttığını, enerji ve morali yükselttiğini, kan basıncı ve nabız değerlerini düşürdüğünü ileri sürmektedir. Aslında bakıldığında insan var olduğundan beri doğayla içe içe yaşamış ve yaşamın amacını bu şekilde bulmayı sürdürmüştür.
Tarih boyunca insanlık son yıllarda görüldüğü üzere hiç bu kadar doğadan kopuk ve ayrı kalmamıştı. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında dünya nüfusunun %66’sının şehirlerde yaşaması bekleniyor. Buradan hareketle bireylerin şehir yaşamı dışında vakit geçirmesi ve aktivitelerde bulunması için yeni bir terapi yöntemi olan orman banyosu oldukça etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlk olarak 1982 yılında Japonya’da ortaya çıkan orman banyosu sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olarak vurgulanmıştır. Shinrin ‘orman’ anlamına gelirken yoku ise ‘banyo’ anlamını taşımaktadır. Yalnızca egzersiz veya koşu maksatlı olmamakla birlikte orman içerisinde anlamlı bir gezinti ve keşfi kapsayan orman banyosu, bireyin zihnin boşalmasına yardımcı olurken yeni düşüncelerin oluşmasına ve pozitif bakış açısı gelişmesine yardımcı olmaktadır. Temiz havanın, egzersizin ve bilinçli olarak etrafın değerlendirilmesinin stresi azalttığı ve zihni rahatlattığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
1980 yılında İsveçli doktor Roger Ulrich tarafından yapılan bir araştırmada ise hastane bahçesinden görülen ağaçların hastaların iyileşmelerine olumlu etki ettiğini ortaya koymuştur. Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı 2004-2006 yılları arasında yürütülen çalışmaların özeti niteliğinde orman banyosunun insanlar üzerindeki olumlu etkilerini ‘biyofil etkisi’ terimi ile açıklayarak sağlıklı yaşlanma için önemi vurgulamıştır. Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından 2007 yılında yapılan bir araştırmada, orman ortamlarının, kronik stres yaşayanlarda akut duygulara göre avantajlı olduğunu keşfettiklerini belirtmektedir. 2017 yılına gelindiğinde ise yaklaşık 40.000 kadar ‘bitki dili sözcüğü’ ortaya çıkarılmıştır. İnsanlar ormanda yürürken bitkilerden bu sinyalleri alarak bağışıklık sistemlerini aktif hale getirdikleri belirlenmiştir. Nippon Tıp Okulu tarafından yapılan farklı bir çalışmada ise orman yürüyüşlerinin ardından insan vücudundaki akyuvarların üretiminin %50 oranında artış gösterdiği gözlenmiştir.
Orman banyosunun (Shinrin Yoku) insan sağlığı üzerindeki etkileri
- Zihinsel rahatlama sağlar,
- Stres hormonu olan kortizol değerinde düşüş sağlar,
- Anksiyete ve kaygı seviyelerini düşürür,
- Düşük kan basıncı ve nabzı değerleri görülür,
- İyilik ve iyi hissetme duygularında artış sağlar,
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur,
- Diyabetik hastalarda kan şekeri seviyelerini düşürür,
- Bireylerin daha olumlu düşünmelerine ve daha olumlu bakış açıları geliştirmelerine katkı sağlar.
Ülkemizde orman banyosu yaygın olarak var olmasa da dünya çapında oldukça revaçta olan bu terapi ve sağlıklı yaşama davranışının insanlar üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz şekilde ortadadır. Ayrıca orman banyosu konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz aynı isimde kitabı da bulunmakta okumanızı tavsiye ederim.
Sözlerimi burada sonlandırırken tüm okurlara bol yeşillikli, bol oksijenli ve güneşli günler dilerim.
Simbians Spaces alanında daha iyi olmanızı sağlayacak özel içeriklerimize ulaşın.
Kaynaklar
Ergüven, M. H. (2019). Sağlıklı Yaşamda Doğal Bir Wellness Trendi: Orman Banyosu. Jass Studies- The Journal of Academic Social Science Studies, Number: 76, Autumn, p. 65-73.
Park, B. J., Tsunetsugu, Y., Kasetani, T., Kagawa, T., & Miyazaki, Y. (2010). The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing): evidence from field experiments in 24 forests across Japan. Environmental health and preventive medicine, C/S. 15 (1): 18.
Wöfle, F. (2016, 13 Ekim). Waldluft macht gesund – über einen Trend, der sich nun auch in Deutschland dursetzt. Erişim Tarihi: 02 Kasım 2018, https://gesundheit-tourismus-blog.com/2016/10/13/waldmacht-gesund-ueber-einen-trend-der-sich-nun-auch-in-deutschlanddurchsetzt/https://www.hotelfreund.de/de/
Karaşah, B. (2022) Yenı̇ bı̇r doğa-temellı̇ turı̇zm: orman banyosu(shı̇nrı̇n-yoku) ve bı̇r rota önerı̇sı̇, Turkish Journal of Forest Science, 6(2), 553-565.
Ardahanlıoğlu, Z. R. (2023). Shinrin-Yoku (Orman Banyosu) Uygulaması İçin Bir Alan Önerisi: Günlüklü Koyu Sığla Ormanı. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 10(4), 993-1000. https://doi.org/10.30910/turkjans.1267698